Nieuwsbrief 12

Er is veel gebeurd sinds de vorige nieuwsbrief. Eind vorig jaar hebben we afscheid genomen van Huub en Dora Bosse, de oprichters van de stichting. Zij gaan nu echt en verdiend met pensioen.

Het Een Miljoen Bomen project heeft een tegenslag gehad door een ernstig tekort aan regen. Maar laat dat structurele tekort aan regen nu ook weer juist de reden zijn voor dit mooie project. We plakken er dus nog een jaar aan vast om het project succesvol af te ronden.

Gelukkig ontvangen we ook nog steeds mooie verhalen over de impact die onze projecten hebben in de regio van Jalihal. Deze verhalen delen we ook graag.

Veel plezier met het lezen van deze nieuwsbrief. Reacties zijn altijd welkom.

Inhoud

Geen regen
Voedselconserveringstraining
Een huis voor Rani
Bomen geven Rajashri een inkomen
Werkbezoek aan Jalihal
Global Connect
Het weer in Jalihal

Geen regen

De vorige keer hebben we gemeld dat de moesson later was dan verwacht en er dus minder regen viel. Daarna werden de regenwolken ook nog weggeblazen door een cycloon. De hoeveelheid regen was afgelopen jaar 35% tot 40% van wat er normaal valt. Waterreservoirs worden niet aangevuld, rivieren vallen droog. Het gevolg is dat we afgelopen jaar alleen hebben kunnen planten bij boeren die zelf een watervoorziening, vaak een waterbron diep in grond, tot hun beschikking hebben. Van de 1.000 deelnemers waren dat er 450. Daarmee heeft het ontbreken van regen een flink effect op ons Een Miljoen Bomen project. Het goede nieuws is dat de bomen en struiken van eerdere jaren het goed doen, omdat ze diep geworteld zijn en dus nog bij grond water kunnen. We geven niet op en YPS (de uitvoerende partij in India) ook niet. We gaan er dit jaar voor zorgen dat de resterende 550 akkers ook beplant worden en we de een miljoen bomen ook daadwerkelijk gaan halen. We verlengen het project dus met een jaar en hopen op voldoende donaties. Meer informatie over het nieuwe projectjaar volgt binnen afzienbare tijd.

Voedselconserveringstraining

Vorig jaar hebben we het Een Miljoen Bomen project uitgebreid met een training voor het verwerken van de oogst. De deelneemsters aan de training leren recepten en technieken om de oogst lang houdbaar te houden, zodat ze toch het hele jaar profijt hebben van de seizoensoogst.

Bij de eerste trainingen waren vrouwen van de pilot en het eerste jaar uitgenodigd. Afgelopen jaar de vrouwen van het tweede en derde projectjaar. Het succes van de training heeft zich in de dorpen van mond tot mond verspreid. Bij de trainingen werden veel vrouwen door hun man naar de trainingslocatie gebracht of bleef de man thuis om op de kinderen te passen. Voor ons klinkt dat heel normaal, maar op het platteland van India is dat echt een doorbreking van de traditionele rolpatronen.

Een huis voor Rani

Na het overlijden van haar man moest Rani alleen voor haar twee schoolgaande kinderen zorgen. Ze heeft wel een klein akkertje, maar zonder water in de buurt is ze volledig afhankelijk van regen. Een stabiel inkomen is er dus niet. Daarnaast ligt het akkertje in het buitengebied waar het niet veilig wonen is voor een alleenstaande vrouw. YPS heeft ervoor gezorgd dat er een woning voor Rani gebouwd kon worden in de dorpskern. Elke woning heeft ook een kleine ruimte die gebruikt kan worden voor economische doeleinden. Met de hulp van een lokale sponsor heeft Rani daar nu een naaimachine en een noodle machine. Ze is heel dankbaar dat ze zo goed geholpen is na het overlijden van haar man.

Bomen geven Rajashri een inkomen

Rajashri heeft in het eerste jaar samen met haar man en kinderen meegedaan aan het bomenproject. Haar man is inmiddels echter overleden aan Corona. Nu staat ze er alleen voor om voor haar kinderen te zorgen en de lening voor het huis te betalen. Ze verkoopt het fruit uit haar tuin op de markt om wat geld te verdienen.

In het afgelopen jaar heeft YPS besloten dat ze nog een keer mee kan doen aan het Een Miljoen Bomen project. Daarmee vergroot ze haar inkomen substantieel. Ze zorgt goed voor haar plantage. Zo goed dat het microklimaat vochtig genoeg is om jackfruit te verbouwen, een boom die het vooral in een vochtig klimaat goed doet.

Werkbezoek aan Jalihal

Wat hebben we veel gezien en ervaren! Dat zeggen Kees Traas en zijn dochter Deborah Brinkman na hun bezoek aan YPS. Het is er droog en er groeien minder gewassen dan in een jaar wanneer de moessonregens ruimhartig vallen. Maar het team van YPS straalt uit dat ze hier goed doorheen gaan komen. Het bruist van nieuwe inspirerende activiteiten zoals de training voedselconservering, de elektrische scooters van en voor vrouwen en de impuls voor basale geestelijke gezondheidszorg. Hier word je blij van!

Klik hier voor het verslag.

Global Connect

Bij de school in Jalihal is een speciale ruimte ingericht voor Global Connect. Global Connect is een project waarbij de leerlingen in Jalihal op periodieke basis online in contact komen met professionals van allerlei beroepsgroepen van over de hele wereld. Het maakt hun belevingswereld letterlijk groter en leert ze dat de beroepskeuze ruimer is dan alleen boer of lasser. Ze leren wat er lokaal aan kennis nodig is en wat de pluspunten zijn van het leven in Jalihal en omgeving, zodat later niet iedereen naar de stad trekt voor een baan. Daarnaast leren ze ook nog wat er lokaal wel al aan kennis beschikbaar is en hoe ze later kunnen bijdragen in de eigen regio.

Het weer in Jalihal

Het is droog in Jalihal. Erg droog. En daar komt voorlopig geen verandering in, de eerste regen van enige omvang wordt pas weer in juni verwacht. Het is ook warm,  overdag rond de dertig graden. Maar ’s nachts koelt het gelukkig nog af tot ongeveer twintig graden. Binnen twee weken wordt het echter nog warmer. De verwachting is dat het overdag tegen de veertig graden wordt, waardoor het ’s nachts ook niet goed meer afkoelt. Een beschutte plek met bomen en struiken houdt het dan net wat koeler en comfortabeler.