Reisverslagen

Werkbezoek Jalihal december 2023

Wat hebben we veel gezien en ervaren! Dat zeggen Kees Traas en zijn dochter Deborah Brinkman na hun bezoek aan YPS. Het is er droog en er groeien minder gewassen dan in een jaar wanneer de moessonregens ruimhartig vallen. Maar het team van YPS straalt uit dat ze hier goed doorheen gaan komen. Het bruist van nieuwe inspirerende activiteiten zoals de training voedselconservering, de elektrische scooters van en voor vrouwen en de impuls voor basale geestelijke gezondheidszorg. Hier word je blij van!

 

Klik hier voor het verslag

Werkbezoek Jalihal december 2022

Eén werkbezoek, waarover Kees Traas u vertelt in vier verslagen, met heel veel verhalen. Verhalen die spreken met woorden en met foto’s, ze geven feitelijke informatie en ze schetsen de sfeer.

‘Ik heb ervaren dat de omstandigheden van de bewoners van de regio Jalihal verbeteren, en onze hulp draagt daar aan bij. Maar in de verhalen zie je ook wat er nog schuurt, hoe de economische en sociale structuur de mensen beperkt, hoe hard ze hun best moeten doen om het een klein beetje beter te krijgen.’

YPS Organisatie

Algemene informatie Een Miljoen Bomen

Een Miljoen Bomen per deelnemer

YPS Projecten en activiteiten

Werkbezoek van Dora en Huub Bosse 2020

Verslag van het werkbezoek van Dora en Huub Bosse aan YPS in Jalihal van 20 – 29 februari 2020

Doelen voor deze reis: Bezoeken van reeds afgeronde en nu lopende projecten, contact onderhouden met de staf van YPS en met de vertegenwoordigsters van de 22 dorpen van ons oorspronkelijke werkgebied. 

(Klik hier voor het volledige artikel)

(Klik hier voor een PDF versie)

Werkbezoek Kees Traas november 2019

maandag 23 december, 2019

In de laatste week van november 2019 was ons bestuurslid Kees Traas voor het eerst van zijn leven in India. Hij wilde er direct een werkbezoek in Jalihal van maken. Hieronder zijn verslag.

Vragen

Wat wil je weten als je op werkbezoek gaat bij je lokale partner, en je was zelf in je werkzame leven controller? Dit waren mijn vragen:

  • Hoe zit onze Indiase partner organisatorisch in elkaar? Wat doen ze verder nog, behalve ‘onze’ projecten, en welke resultaten boeken ze daarmee?
  • Hebben onze projecten bij hen een goede inbedding, en zorgen ze voor duurzame verbeteringen?
  • Hoe pakken ze het aan om binnen een paar maanden 200.000 bomen te planten?
  • Zijn er al zichtbare resultaten van de pilot Een Miljoen Bomen uit 2018?
  • Hoe lees je de financiële verantwoording van een Indiase goede doelenstichting?

(Klik hier voor het volledige artikel)

Verslag werkbezoek november 2019

In november 2019 bracht bestuurslid Kees Traas een werkbezoek van 4 dagen aan Jalihal. Onderstaand zijn 
verslag over de voortgang van het project Een Miljoen Bomen.
Zie ook https://www.jalihal.nl/nieuws-werkbezoek-kees

Reisverslag Huub & Dora Bosse februari 2017

woensdag 8 februari, 2017

Van 8 tot 23 februari 2017 hebben Dora en Huub Bosse een bezoek gebracht aan Yerala Projects Society (YPS) en zijn met Raja Deshpande en Aparna Atul Kunte naar de verschillende projecten gegaan. Niet alleen naar projecten waar Stichting Jalihal een bijdrage aan heeft geleverd, ook naar activiteiten die door YPS worden uitgevoerd en door anderen worden gefinancierd. Er zijn, volgens plan, veel vrouwen van het kippenproject bezocht. In dit bericht vindt u enkele verslagen van zulke bezoeken. Daarnaast veel andere onderwerpen die ook ter sprake zijn gekomen. Dit verslag is beperkt gehouden: op de website zullen t.z.t. enkele onderwerpen nader uitgewerkt worden voor diegenen die meer dan globaal geïnformeerd willen worden.

Reisverslag Wauda en Frans januari 2015

dinsdag 24 november, 2015

Groen Licht! Het nieuwe kippenproject voor vrouwen in Jalihal en omgeving heeft de goedkeuring van Wilde Ganzen gekregen. Zij gaan het meefinancieren. Stichting Jalihal heeft als doel: het bieden van perspectief aan een grote groep Indiase vrouwen in Jalihal en omliggende dorpen. Dit doen we door, samen met een lokale organisatie, projecten te initiëren en uit te voeren. Door een heet en droog klimaat in Jalihal komt er zo weinig oogst van het land dat veel gezinnen maar krap twee maaltijden per dag hebben.

Verslag van bezoek Piet Rombouts 2013

vrijdag 27 december, 2013

Aanleiding voor het bezoek was het aanbod van Mans Lanting om een advies-missie uit te voeren naar het gebied waar we als Stichting Jalihal al jaren actief zijn. Mans Lanting zeer ervaren in India; hij is er al wel 25 jaar actief betrokken bij ontwikkelingsprojecten en aanpak duurzame landbouw. In het projectgebied is ten opzichte van het laatste bezoek, zo'n vier jaar geleden, erg veel veranderd. Reagerend op drie opeenvolgende zeer droge jaren hebben de boeren afgelopen jaren zeer veel putten geslagen, alleen al in het dorp Jalihal ruim duizend, om te kunnen irrigeren.