Nieuwsbrief 9

Onze secretaris-penningmeester Kees Traas is net terug van een bezoek aan Jalihal. Het is ontzettend inspirerend om te zien hoeveel verandering de projecten teweeg brengen. Dat gevoel wordt versterkt door de erkenning die directeur Raja Deshpande lokaal krijgt voor zijn goede inzet en de belangrijke rol die YPS speelt in de hele regio. We delen de verhalen dan ook graag in deze nieuwsbrief. 

Veel plezier met het lezen van deze nieuwsbrief. Reacties zijn altijd welkom.

Inhoud

Bezoek aan Jalihal
Persoonlijke impact Huizenproject
'Idol of Sangli'
Persoonlijke impact Een Miljoen Bomen
Het weer in Jalihal

Bezoek aan Jalihal

Kees Traas bezocht van 1 tot en met 7 december onze partner YPS. Hij gaat er een uitgebreid verslag van maken. Nu alvast een korte impressie.

"Vergezeld van projectcoördinator Aparna Kunte en een wisselend aantal leden van het Jalihal-team, heb ik 26 verschillende families bezocht. Bijna allemaal deelnemers van Een Miljoen Bomen, vanaf de pilot in 2018 tot recente deelnemers met aanplant van slechts enkele maanden geleden. Bij de oudere aanplant moet je je soms al tussen de bomen en struiken doorworstelen. De aanplant van dit jaar staat op sommige locaties letterlijk tussen de rotsen in een heel stenige bodem. Toch doen ook die planten het goed, door de absorber en de mest, en natuurlijk omdat de deelnemer zorgvuldig water geeft.

De leden van het Jalihal-team weten wat er nodig is om het planten tot een succes te maken en geven alle deelnemers hierover passend advies. Daarnaast zijn ze vaak ook 'sociaal werker', een vaardigheid die ze in de praktijk hebben ontwikkeld. Ze hebben namelijk steeds een luisterend oor voor alles wat er speelt in iedere familie en wat invloed kan hebben op het succes van de aanplant.

De foto is van een huis dat is gebouwd met het Huizenproject. Er wonen een weduwe met haar gehandicapte dochter en haar zoon. De volwassen zoon zorgt voor zijn moeder en zijn zus. De aanplant van 50 bomen en struiken ziet er heel netjes uit en doet het geweldig. Tussen de planten scharrelen wat kippen.”

Persoonlijke impact Huizenproject

Shobha, haar zoon en dochter hebben twee jaar geleden hun man en vader verloren aan corona. Shobha werkt op het land bij boeren in de omgeving. Na haar aanmelding voor het Een Miljoen Bomen project ontdekte YPS tijdens de intake dat ze wel grond, maar geen permanente woning heeft. Daarom gaat Shobha deelnemen aan het Huizenproject. Op dit moment helpt YPS haar met de documentatie om eigenaar te worden van de grond van haar overleden man. Daarna kan de bouw van een echt huis voor haar en haar kinderen starten.

'Idol of Sangli'

Raja (derde persoon van links) is de directeur van YPS. Deze maand is hij beloond met de titel ‘Idol of Sangli.’ Dat is een persoonlijke beloning voor zijn inzet, maar ook een erkenning voor de grote betekenis die YPS heeft voor de hele regio. In de krant stond een uitgebreid artikel, onderstaand de vertaalde inleidende paragraaf.

De droogte en het noodlijdende leven van block Jath* worden aangepakt door de overheid. Maar YPS is het beste voorbeeld van out-of-the-box denken en hard werken om verandering in de samenleving te brengen. In de zuidoostelijke hoek van het Jath district werkte de organisatie met de 22 dorpen aan landbouw, irrigatie, onderwijs, empowerment van vrouwen, promotie en toegang tot wetenschap en technologie, gezondheidszorg, werkgelegenheid en lokaal vervoer door elk element van de samenleving te betrekken. De organisatie heeft een grote impact op de gezinnen die hier wonen doordat zoveel individuen worden ondersteund in een duurzame en positieve ontwikkeling.

 

* India heeft een aantal deelstaten. Elke deelstaat kent een aantal districten. Elk district is verdeeld in verschillende blokken. Jath is één van de blokken. Jalihal ligt in block Jath.

Persoonlijke impact Een Miljoen Bomen

Mahadevi is weduwe en haar gehandicapte zoon woont bij haar. Ze is heel dankbaar dat ze mee kan doen met het Een Miljoen Bomen project. Dankzij de watertank en druppelbewatering kan ze zelf haar bomen en struiken verzorgen. Haar omgeving is positief verrast over haar planten. Het verse fruit is een luxe die ze anders niet voor haar en haar zoon zou hebben.

Alle deelnemende gezinnen geven vergelijkbare feedback. Meedoen met het project levert een mooiere omgeving op rond het huis, met meer schaduw. Vers fruit en bloemen zijn een welkome aanvulling voor eigen gebruik en vaak ook de eerste keer dat ze in staat zijn om hun omgeving wat aan te bieden. Het maakt ze ook minder afhankelijk van inkopen op de markt. De natuurlijke impact is groot, maar de sociale impact is enorm.

Het weer in Jalihal

Het weer in Jalihal is op dit moment erg prettig. Het is zonnig, slechts 28 graden en ’s nachts koelt het af naar 15 graden. Voor ons voelt dat als erg zomers weer, maar in Jalihal zijn dit de koele periodes waar iedereen erg blij mee is.