News

Working visit of Dora and Huub Bosse 2020

Sunday 9 August, 2020

Report of the working visit of Dora and Huub Bosse to YPS in Jalihal from 20 - 29 February 2020

Goals for this trip: Visiting already completed and current projects, maintaining contact with the staff of YPS and with the representatives of the 22 villages of our original work area.

(Click here for the full article)

(Click here for a PDF version in Dutch)

Brochure EEN MILJOEN BOMEN 2020

Tuesday 7 April, 2020

De brochure EEN MILJOEN BOMEN 2020 is gereed en wordt in de loop van april naar alle sponsoren verzonden. U vindt de digitale versie in het menu (Brochure 2020).

Wij willen u ook attenderen op onze e-mail nieuwsbrief. U kunt desgewenst inschrijven voor deze nieuwsbrief (via e-mail, enkele malen per jaar) via het knopje "E-mail nieuwsbrief in/uitschrijven" in het menu. U ontvangt dan automatisch de eerstvolgende uitgave in uw inbox.

"Million tree plantation project" haalt de krant

Saturday 15 February, 2020

Het krantenbericht geeft aan dat het bomenproject ook buiten Jalihal als nieuws ervaren wordt, wellicht maakt dit het makkelijker voor YPS om ook in Sangli sponsoren te vinden.

It's amazing to know another perspective of a project taken up, 'Gharoghari Devarai', 'Million tree plantation project' taken up by YPS to restore and enrich biodiversity in Jalihal project area, answer to restrict desertification. After a Pilot project it's first year to complete 1000 acres plantation with 34 different varieties of plants 200 in numbers per acre. A farmer expressing of getting seasonal fruits for family, and very happy to participate. A review by Sakal News Paper (local News Paper) ! Glad to know, how benefited to the families.

Feestelijke aanplant duizendste akkertje van 2019

Thursday 23 January, 2020

Het project EEN MILJOEN BOMEN duurt zes jaar: van 2018 tot en met 2023.

In 2018 is een pilot van 110 akkertjes succesvol uitgevoerd. Op elke akker wordt een mengeling van bomen en struiken aangeplant. Deze soorten horen thuis in de Jalihal regio en zijn dan ook bestand tegen de hoge temperaturen en tegen de droogte zoals die in de regio gebruikelijk is. Maar de eerste drie tot vijf jaar hebben deze bomen en struiken, afhankelijk van de soort, nodig om voldoende te kunnen wortelen. Aanvankelijk was het overlevingspercentage ruim 90 procent. Na tien maanden was de droogte en de hitte het hevigst en zakte dat percentage naar 75 procent. Alle boompjes en struiken die zijn dood gegaan zijn meteen vervangen door zaden van andere soorten. Zaden hebben meer tijd om aan de omstandigheden te wennen dan jonge plantjes, die ook meteen meer water nodig hebben.

In 2019 tot en met 2023 worden jaarlijks duizend akkertjes aangeplant, ook ieder met 200 boompjes en struiken. Vijf keer 1000 x 200: zo komen we dus aan (zelfs meer dan) een miljoen.

De foto laat de aanplant van het duizendste akkertje van 2019 zien. De planning van het eerste van deze vijf doorslaggevende jaren is dus helemaal gerealiseerd.

Werkbezoek Kees Traas november 2019

Monday 23 December, 2019

In de laatste week van november 2019 was ons bestuurslid Kees Traas voor het eerst van zijn leven in India. Hij wilde er direct een werkbezoek in Jalihal van maken. Hieronder zijn verslag.

Vragen

Wat wil je weten als je op werkbezoek gaat bij je lokale partner, en je was zelf in je werkzame leven controller? Dit waren mijn vragen:

  • Hoe zit onze Indiase partner organisatorisch in elkaar? Wat doen ze verder nog, behalve ‘onze’ projecten, en welke resultaten boeken ze daarmee?
  • Hebben onze projecten bij hen een goede inbedding, en zorgen ze voor duurzame verbeteringen?
  • Hoe pakken ze het aan om binnen een paar maanden 200.000 bomen te planten?
  • Zijn er al zichtbare resultaten van de pilot Een Miljoen Bomen uit 2018?
  • Hoe lees je de financiële verantwoording van een Indiase goede doelenstichting?

(Klik hier voor het volledige artikel)

Wie een boom beschermt, zal beschermd worden

Thursday 31 October, 2019

Van alle kanten klinkt het: er moeten meer bomen komen.

In het Sanskriet bestaat een oud gezegde:

Vriksho Rakshati Rakshataha

Wie een boom beschermt, zal beschermd worden.

(Klik hier voor het volledige artikel)

Eye Disease free Villages

Wednesday 30 October, 2019

About two months back a young person living in village Koltev Boblad just 8 kms from Jalihal came to meet me when I was in Jalihal.  His name is Rohit Kulkarni.  He is a practicing optometrist. He runs a  clinic in Bijapur. We spoke for about three hours. I found him energetic and willing to give services to the society.   After our meeting he started calling me almost every day! He was asking me to give him a change to work for the poor from Jalihal area.  As I was not sure about his real motivation and strengths , it was difficult for me to decide.  

Studenten lopen voor Een Miljoen Bomen

Friday 25 October, 2019

4 oktober 2019

Ze gaan er voor! Zes vrouwen en zeven mannen gaan hardlopen om geld te verzamelen voor het project Een Miljoen Bomen van Stichting Jalihal. Sinds 2006 kiest  de stichting NYMMT Ieder jaar een goed doel. Ze zijn enthousiast over onze samenwerking met Yerala Projects Society om in India in de regio Jalihal in 5 jaar een miljoen bomen te planten. Op 12 oktober lopen de studenten in Rotterdam en op 10 november in Athene. Ze hopen minimaal € 10.000 op te halen.

Op de foto bestuursleden Huub en Kees tijdens een kennismaking met de hardlopers.

Heel Boxtel bakt Fairtrade taarten

Saturday 8 June, 2019

Het door de werkgroep Fairtrade Boxtel georganiseerd evenement was een groot succes. Veel kinderen, soms met hulp van hun hun ouders versierden taarten met Fairtrade producten zoals bananen, hagelslag en mango.

Lentemarkt bij Emmaus Haarzuilens

Saturday 25 May, 2019
Een heerlijk zonnetje, veel bezoekers en een keur aan tweedehands spullen zorgden voor een zeer geslaagde Lentemarkt bij Emmaus Haarzuilens.
Het terrein was opgetuigd met diverse kramen voor bijzondere curiosa, sieraden, boeken en platen. Mary Loboka had veel klandizie met haar Soedanese hapjes en de band Los Pepinos Frenéticos zorgde voor een extra feestelijke stemming met hun vrolijke party muziek.

Pages