Nieuwsbrief 8

We kunnen weer goed nieuws brengen. Het vierde jaar van ons Een Miljoen Bomen project is van start gegaan met veel geïnteresseerde nieuwe deelnemers en vroege regens. Het project wordt zelfs uitgebreid met een training in conservering van fruit, waarover later meer in deze nieuwsbrief. Daarnaast starten we ook met een nieuw huizenproject, waarin YPS nog eens twintig huizen gaat bouwen voor vrouwen die het hard nodig hebben. Wilde Ganzen ondersteunt ook dit jaar weer deze beide projecten.

We wensen je veel plezier met het lezen van deze nieuwsbrief en nodigen je graag uit om te reageren, bijvoorbeeld als je een onderwerp mist of nog vragen hebt naar aanleiding van alle informatie.

Inhoud

Voedselconservering
Persoonlijke impact Huizenproject
Sociale onderneming in beeld: Stichting Rommelmarkt Haren
Persoonlijke impact Een Miljoen Bomen
Sustainable Development Goals
Het weer in Jalihal

Voedselconservering

Veel van de bomen en planten in ons Een Miljoen Bomen project leveren fruit. Dit jaar starten we een pilot om de vrouwen te leren hoe ze het fruit goed kunnen conserveren. Zo is er niet alleen fruit op het moment van de oogst, maar het hele jaar door.

De vrouwen worden getraind middels het "train de trainer" principe. In totaal zullen driehonderd vrouwen getraind worden. Alle deelnemers krijgen een trainingsboek. Bij elk recept is een QR code afgebeeld die linkt naar een YouTube video met uitgebreide informatie over het recept in de lokale taal. De deelnemers ontvangen ook een weegschaal, maatlepels en een mes om de werkzaamheden goed uit te voeren.

Persoonlijke impact Huizenproject

Surekha Vinod Pujari, is een weduwe uit Jalihal. Ze heeft twee kinderen, een dochter van dertien jaar in leerjaar zes en een zoon van elf jaar in leerjaar vier. Haar man is overleden bij een ongeval met een tractor op de boerderij, toen haar kinderen nog jong waren. Ze woonde nog bij haar schoonfamilie en was ook afhankelijk van ze. YPS heeft haar schoonfamilie overtuigd om haar een stuk land te geven, zodat ze daarop haar eigen huis kan krijgen. Door het huizenproject heeft ze nu haar eigen huis en is ze niet meer afhankelijk van de familie van haar overleden man. Ze kan haar kinderen hier goed opvoeden en heeft nu een eigen woning om thuis te komen na een dag werken op de boerderij.

Sociale onderneming in beeld: Stichting Rommelmarkt Haren

Ze noemen zich een goede-doelen-kringloopwinkel. Haren is een forenzenplaats ten zuidoosten van de stad Groningen, 'het Wassenaar van het Noorden'. Bij Rommelmarkt Haren breng je goed bruikbare spullen die je niet meer nodig hebt en zij verkopen het. De Rommelmarkt werkt louter met vrijwilligers, en bestemt de volledige opbrengst voor kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden, al meer dan 40 jaar en met veel succes!

Rommelmarkt Haren steunde ons al in 2015 met een bijdrage voor het Kippenproject, en in 2020 doneerden ze aan het project Een Miljoen Bomen. 

Dan nog een bijzonder verhaal: Stichting Jalihal heeft ons een 50-tal lampions geschonken, namens de vrouwen van project 'een miljoen bomen voor India', als dank voor onze financiële ondersteuning. Vanaf vandaag mogen klanten in onze winkel aan de Brinkhorst 13, er 1 meenemen tegen een vrijwillige donatie. De opbrengsten gaan terug naar Jalihal voor het bomenproject. De voorraad is beperkt, dus op = op.

Deze oprechte uiting van dankbaarheid van onze projectdeelnemers in Jalihal heeft extra kerstsfeer gegeven aan 50 klanten van de Rommelmarkt. En met hun vrijwillige donaties kan weer één nieuwe deelnemende vrouw in Jalihal 200 bomen en struiken planten!

Persoonlijke impact Een Miljoen Bomen

Suman woont samen met haar schoonmoeder en haar twee zonen. Zij is zelf ongeletterd maar zorgt er wel voor dat haar jongste zoon naar school gaat. Haar oudste zoon gaat elk jaar 4 maanden suikerriet kappen om inkomen voor het gezin te vergaren. Suman werkt zelf op haar twee hectaren land. Dat levert onzekere oogsten op, afhankelijk van voldoende of te weinig regen. Zij is in 2019 begonnen aan het project Een Miljoen Bomen. Omdat de vrouwelijke deelnemers de beschikking krijgen over een druppel irrigatiesysteem is dat voor haar uitvoerbaar. De 200 gewassen zijn rond het huis geplant. Zij kan nu buiten uitrusten na het werk, in de koelte van de bomen. De tuin is nu al vol met bloemen en fruit en ook met vogels en vlinders. Suman ervaart het project als een cadeau. Ze hoeft niet langer geld van anderen te lenen, dat maakt haar zelfstandig. Ze oogst al bladeren van sommige gewassen die zijn geplant om die bladeren als veevoer te gebruiken. Zij kan die bladeren gebruiken als ruilmiddel of verkopen. Zij kweekt groenten op in de schaduw van de bomen en er is al veel fruit te plukken. Soms komen de buren haar helpen, maar dat voelt nu goed: op basis van gelijkwaardigheid. Zij denkt nu, samen met YPS, aan de mogelijkheid van een stenen huis, in het kader van het huizenproject. Zij gaat zelf tweedehands materiaal verzamelen om dat zo goedkoop mogelijk te kunnen realiseren.

Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals (SDG’s), zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Eerder dit jaar hebben we de projecten die we samen met YPS uitvoeren getoetst aan de Sustainable Development Goals. Onze projecten dragen bij aan veertien van de zeventien doelen en daar zijn we trots op. Als je wil lezen hoe onze projecten bijdragen aan de doelen, dan kun je hier ons rapport downloaden:

https://www.jalihal.nl/sites/default/files/2022-03-26-de_duurzame_ontwikkelingsdoelen.pdf

Het weer in Jalihal

Deze periode van het jaar staat in het teken van het aanplanten van de eerste bomen en planten voor jaar vier van het Een Miljoen Bomen Project. Het weer is hier erg gunstig voor. Er zijn al een aantal goede buien gevallen en de grond bevat voldoende vocht. De eerste tweehonderd boeren kunnen aan de slag.