Nieuwsbrief 6

Op 29 juni vond de formele aftrap van Een Miljoen Bomen 2021 plaats. Deze dag is de 'verjaardag' van YPS, en daarom maken ze er in Jalihal altijd een feestje van. Vanwege corona kon dat niet erg uitbundig. Maar er was een belangrijke gast met veel contacten in de landelijke politiek. Hij werd uitgebreid geïnformeerd door dr Jamadagni, een van onze projectadviseurs. In de maanden voorafgaand aan de formele aftrap hebben veel boeren hun land voorbereid en kuilen gegraven om bomen te planten. Met de komst van de moesson is het aanplanten dit jaar weer gestart.

Zowel voor Een Miljoen Bomen als het Huizenproject 2020 – 2021 hebben we onderzoek gedaan naar de impact. Daarover lees je meer in deze nieuwsbrief.

Inhoud

Impactanalyse Een Miljoen Bomen
Persoonlijke impact Huizenproject
Persoonlijke impact Een Miljoen Bomen
Nieuwe bankrekening
Oplichters mangoplanten
Water in Jalihal

Impactanalyse Een Miljoen Bomen

Het platteland is, zeker ook in India, een synoniem voor armoede. Dus als het kan ga je naar de grote stad. Waar je, blijkt na aankomst, aan moet sluiten in de rij van nieuwkomers. Weinigen die echt slagen in de stad. Maar vrijwel niemand kan terug naar het geboortedorp zonder gezichtsverlies. En dat terwijl Indiërs houden van hun oorsprong en van de landschappen die daar deel van uitmaken.

Het Een Miljoen Bomen project doorbreekt deze gang van zaken. Deelnemende boeren stijgen in aanzien en de armoede daalt, waardoor het boerenleven interessanter wordt. De complete impactanalyse lees je hier: https://www.jalihal.nl/sites/default/files/impactanalyse_een_miljoen_bomen.pdf

Persoonlijke impact Huizenproject

Rajashri is 35 jaar oud en heeft drie kinderen van 14, 11 en 9 jaar oud. Haar man is overleden en zij werkt op een boerderij om geld te verdienen voor haar gezin. Ze woonde met haar kinderen in een hut, omdat een huis met haar inkomen niet mogelijk was. Na deelname aan het huizenproject heeft ze een eigen huis. Haar eigen huis was een droom die uitkwam! Ze is heel gelukkig in haar huis, waardoor ze een veilige leefomgeving kan bieden aan haar twee dochters en haar zoon.

Eind dit jaar ronden we het Huizenproject 2020-2021 af. Op dit moment zijn elf huizen af en worden bewoond. Drie huizen zijn bijna klaar, alleen het schilderwerk moet nog gedaan worden. Twee huizen zijn in aanbouw. Voor vier vrouwen wordt de documentatie op orde gemaakt, zodat ook de grond waar het huis op komt hun eigendom is. 

Volgend jaar hopen we het derde Huizenproject te starten voor nog eens twintig huizen.

Persoonlijke impact Een Miljoen Bomen

Bandupanth woont samen met zijn vrouw, hun dochter en kleinzoon. De jongen gaat naar de basisschool. Bandupanth is in 2019 gaan meedoen aan het project Een Miljoen Bomen. De familie verzorgt de gewassen zorgvuldig. Zij laten trots de bomen en struiken rond hun huis zien. Zij eten fruit zoals vijgen, custardappels en guave. Ook leveren sommige soorten voldoende voer voor de dieren. Ze zijn heel blij met het project. Zijn vrouw vertelt dat ze het huis opfrist met de geur van de bloemen uit hun tuin. Passanten genieten ook van de gewassen, maken contact en stellen vragen over het project. Ze krijgen een bosje bloemen uit de tuin mee. Zo maken zij vrienden en krijgen zij een goede naam in hun dorp. Eerder moesten ze dikwijls geld lenen om boodschappen te kunnen doen op de markt. Dat gaf hen een afhankelijk gevoel en maakte hen een beetje mensenschuw. Nu hoeven ze niet meer te lenen en voelen ze zich vrij. Zij kunnen nu zelf anderen iets geven, zoals bloemen, kruiden of fruit. Zij zijn nu mensen geworden die anderen adviseren om aan het project te gaan deelnemen.

Voor € 236 kan een ander boerengezin, net als Bandupanth, deze droom waarmaken: https://www.jalihal.nl/doneren

Wenst u eerst meer informatie te ontvangen of wilt u overleg over een bijdrage? Neem dan contact op via info@jalihal.nl

Nieuwe bankrekening

We hebben een nieuwe bankrekening bij Triodos bank, omdat de duurzaamheid ons aanspreekt.

Onze nieuwe bankrekeningnummer: 

NL25 TRIO 0320 1992 07

T.n.v. Stichting Jalihal

Oplichters mangoplanten

Alle stappen in het Een Miljoen Bomen project worden zorgvuldig genomen. Van de selectie van de deelnemers tot de aanschaf van de planten. Van het aannemen van personeel tot het controleren van de aanplant van de afgelopen jaren.

Door Corona lockdowns zijn de leveranciers van planten niet in staat om aan al onze vraag te voldoen. YPS heeft dus voor de mangobomen een nieuwe leverancier gezocht. Ondanks dat de nieuwe leverancier vier uur rijden uit de omgeving was, heel betrouwbaar over kwam en een goede prijs bood, is er toch een bedrijfsbezoek gedaan. Bij het bezoek bleek het bedrijf niet te bestaan. Door secuur te zijn bij de leveranciersselectie is oplichting voorkomen.

Water in Jalihal

'Karnataka water' was 12 jaar lang een mooi plan. Daarmee zou water uit de rivier de Krishna via een kunstmatige aftakking vanuit de naburige deelstaat Karnataka naar de regio Jalihal in Maharashtra moeten vloeien. En op 19 juni tekenden de 2 deelstaten een overeenkomst om te garanderen dat dit water voor onbepaalde tijd gaat stromen. Met dit water zijn meren gevuld als waterbuffer voor droge periodes. Dat betekent voor veel deelnemers aan het project dat ze nu verzekerd zijn van voldoende water voor hun aanplant! Een belangrijk politiek succes waarvoor YPS mede de basis heeft gelegd.

 

Op dit moment is het weer ook heel gunstig in Jalihal. Er valt regelmatig regen. Ideaal weer voor het aanplanten van nieuwe bomen in het Een Miljoen Bomen project.