Nieuwsbrief 5

Nu India alweer in het nieuws komt door nieuwe dieptepunten in de coronapandemie is er ook goed nieuws over ons bomenproject. Het tweede jaar is ondanks de corona-problematiek succesvol afgerond. Het derde projectjaar is vorige maand gestart.

Corona is weer een extra probleem erbij voor de regio die we ondersteunen. Naast onze lopende projecten bieden we daarom ook op dit vlak ondersteuning.

Inhoud

Corona noodhulp
Update Een Miljoen Bomen
Website YPS
Update Huizenproject
Yeralavani radio
Steun Een Miljoen Bomen
Het weer in Jalihal

Corona noodhulp

Eerder hebben we budget beschikbaar gesteld voor beademingsapparatuur. Nu stellen we budget beschikbaar voor pakketten met aanvullende medicijnen, vitaminen en proteïnen. Het voedingspatroon in Jalihal en omgeving is niet toereikend – zo is er in het hete seizoen weinig groente en fruit – en staat herstel na een coronabesmetting in de weg. Met deze pakketten, waarin door de overheid alleen voorzien wordt zolang patiënten in het ziekenhuis liggen, bevorderen we het herstel van zeshonderd besmette mensen.

Wilt u bijdragen? Neem dan contact op via info@jalihal.nl.

Update Een Miljoen Bomen

De projectjaren van ons bomenproject lopen van april t/m maart. Het tweede jaar is dus recent afgesloten, we werken nog aan het jaarverslag. Ondanks de extra problemen die de coronapandemie ook voor ons project meebrengt hebben we toch op 950 locaties 200 bomen en planten kunnen plaatsen. De 50 die net niet gelukt zijn om tot 1000 te komen, worden meegenomen in het recent gestarte derde jaar.

Nog meer goed nieuws: op ons verzoek heeft YPS het team van field workers uitgebreid met drie vrouwen. In eerste instantie zullen zij met veel deelnemers gaan evalueren, om zo het project beter te leren kennen en bij te dragen aan verbeteringen. In de culturele setting is het een hele opvallende en belangrijke stap om meer vrouwen een belangrijke rol in het project te geven. We kijken uit naar de eerste evaluatieresultaten

We hebben een hele mooie video laten maken over het project: 

https://www.youtube.com/watch?v=jwRJtopKL3E.

Website YPS

YPS is onze partnerorganisatie in India die alle projecten aanstuurt en uitvoert. We werken al jaren prettig met ze samen en hebben al veel mooie projecten mogen afronden. 

YPS heeft ook een eigen website en deze was toe aan vernieuwing. Recent heeft YPS dan ook haar nieuwe website gelanceerd: https://yeralaproject.in/ Op hun website lees je alles over hun projecten (ook die van ons) en de wijze van aanpak.

Update Huizenproject

Inmiddels zijn er dertien huizen gebouwd en die worden al bewoond door vrouwen die hiermee echt een betere toekomst hebben. Van één huis ligt de fundering. Daarnaast is voor nog zes vrouwen het papierwerk gestart om de grond waar het huis op moet komen te staan ook echt hun geregistreerd eigendom te maken. Helaas ligt het project op dit moment stil, als gevolg van de aandacht die corona op dit moment nodig heeft.

Voor meer informatie over ons Huizenproject: 
https://www.jalihal.nl/huizenproject.

Yeralavani radio

YPS heeft haar eigen radiostation, met wekelijks uitzendingen om deelnemers aan het bomenproject te informeren over de voortgang van het project, te verwachten problemen en oplossingen passend bij het weer en de tijd van het jaar, etc.

Daarnaast zijn er nu extra uitzendingen om de regio te informeren over corona en hoe daar mee om te gaan. Hygiëne instructies, social distancing, dezelfde onderwerpen als we in Nederland ook kennen. 

Recent werden de inspanningen van het radioteam op het vlak van informatievoorziening in coronatijden zelfs beloond door het “Centre for social and behaviour change communication” van UNICEF.

Steun Een Miljoen Bomen

Het derde projectjaar (van vijf) is in april gestart. Met 1.000 nieuwe deelnemers gaan we dit jaar wederom 200.000 bomen en struiken planten. 

Het is inmiddels geen nieuw project meer, maar een project dat stevige wortels in de omgeving heeft. Het succes is  bewezen, planten van eerdere jaren groeien goed en geven oogsten, zoals vruchten, kruiden en bladeren  die als veevoer worden gebruikt. De omgeving wordt groener. Het is heel belangrijk om het project nu door te zetten, om de eerdere resultaten niet te verliezen.

Voor rechtstreeks doneren verwijzen we naar onze website: https://www.jalihal.nl/nl/donate.

Wenst u eerst meer informatie te ontvangen of wilt u overleg over een bijdrage? Neem dan contact op via info@jalihal.nl.

Het weer in Jalihal

Cycloon Taukea passeert op dit moment de Indiase kust. Dat geeft bewolkt, winderig weer, met af en toe een bui. Binnenkort zal de moesson starten, waardoor de voorspelling niet veel zal veranderen. De regen is altijd welkom in het normaal droge Jalihal.