Nieuwsbrief 3

Ondanks dat Corona het nieuws overheerst is dit toch m.n. een feestelijke nieuwsbrief. Onze projecten gaan door. Niet helemaal zoals vooraf bedacht, maar wel met de nodige aandacht voor persoonlijke veiligheid en gezondheid. Ons Een Miljoen Bomen project begint vandaag aan het tweede jaar. En ook vandaag viert onze partnerorganisatie YPS haar 45e verjaardag.

Veel leesplezier en blijf gezond.

Inhoud

Bomenproject: officiële start van jaar twee
Corona
Huizenupdate
K.O.O.K. uit Alkmaar doneert € 5.000
Bomenbrochure voor de deelnemers
Verjaardag YPS
Steun Een Miljoen Bomen

Bomenproject: officiële start van jaar twee

Op maandag 29 juni wordt het tweede jaar van ons bomenproject officieel gestart in Jalihal. Dit jaar is een grootse bijeenkomst i.v.m. Corona niet mogelijk. Er wordt dan ook gekozen om de inauguratie van het project met slecht enkele deelnemers te vieren. Daarnaast zijn er speciale gasten genodigd die vorig jaar een flinke bijdrage hadden aan de promotie van het project. Zij worden beloond met een mooie klok en een gevarieerde set van 20 planten.

We hebben een hele mooie video laten maken over het project:

https://youtu.be/A85-iScEJrY

Corona

Ook in India zijn de gevolgen van Corona groot. Er is een tijd een lockdown geweest. De maatregelen en aanpak verschillen regionaal. In steden blijven langer strengere maatregelen gelden dan op het platteland. Onze partner YPS maakt gebruik van haar radiozender; zo blijft het contact met de doelgroep goed en wordt ook geholpen met het verspreiden van informatie over Corona in de hele regio. Net als in Nederland worden veel werkzaamheden op afstand opgepakt, zoals bijvoorbeeld de eerste intakes van deelnemers voor de lopende projecten.

Huizenupdate

In de periode 2017-2019 hebben we het eerste deel van het huizenproject uitgevoerd. De twintig vrouwen in het project wonen inmiddels allemaal in hun nieuwe, eigen huis. Met het resterende budget starten we een nieuwe ronde huizenbouw. De eerste zeven vrouwen zijn geselecteerd en er wordt gewerkt aan de benodigde documentatie. Zo moeten de vrouwen ook echt officieel eigenaar worden van de grond waar het huis op komt.

Eerder promootte Wilde Ganzen ons huizenproject:
https://www.npostart.nl/wilde-ganzen/24-05-2020/VPWON_1314163

K.O.O.K. uit Alkmaar doneert € 5.000

De kringloopwinkel in Alkmaar (officieel Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking K.O.O.K.) sloot tijdelijk haar deuren vanwege corona. De stuurgroep die besluit naar welke goede doelen de opbrengsten gaan, vergaderde door. Ook over onze aanvraag voor Een Miljoen Bomen. We krijgen € 5.000 uit de opbrengsten van juli! Als de winkel dan weer open is, natuurlijk.

De stuurgroep schrijft ons: “Normaliter steunen we alleen kleinschalige projecten. Maar we willen graag een keer deelnemen aan een project dat hopelijk grote impact heeft op verbetering van milieuomstandigheden.”

Ook andere sociale ondernemingen (kringloopwinkels, wereldwinkels) steunen ons. Zo worden de inspanningen van vrijwilligersorganisaties in Nederland ook idealen die uitkomen in een arme uithoek van Maharashtra in India.

Bomenbrochure voor de deelnemers

Onze Indiase partner YPS organiseert niet alleen de aanplant van de gewassen van ons project Een Miljoen Bomen. Ze zorgen ook dat de deelnemers goed op de hoogte zijn van de eigenschappen van iedere boom en struik. Iedereen krijgt daarom een boekje. In een algemene inleiding wordt uitgelegd waarom bomen belangrijk zijn. Ze geven voedsel voor mens en dier, dienen als bron van medicijnen, en zorgen voor een aangenaam leefklimaat. Daarna volgt van iedere soort een aparte beschrijving met een foto.

YPS ontwikkelt nu een tweede editie van deze bomenbrochure waarin ook een foto staat die duidelijk maakt hoe groot de boom wordt. Dat was een vraag van deelnemers, omdat ze sommige bomen nog niet kennen en ze de plantafstand moeten weten.

De brochure besteedt veel aandacht aan het belang van ‘heilige bossen’, in de eigen taal Devrai of Deorai genoemd. Zo krijgt ons project een plaats in de lokale cultuur!

Meer info over heilige bossen: https://nl.qwe.wiki/wiki/Kavu

Meer info over de gewassen in ons project: https://www.jalihal.nl/bomenproject-gewassen

Verjaardag YPS

Vandaag start niet alleen het nieuwe jaar van ons Een Miljoen Bomenproject. Vandaag bestaat onze partnerorganisatie YPS ook 45 jaar. YPS is de organisatie in India die onze projecten uitvoert. In de afgelopen jaren is YPS uitgegroeid van vijf naar 70+ medewerkers die zich richten op het verbeteren van de omstandigheden van de mensen die dat echt nodig hebben. Ze krijgen daarbij hulp van Stichting Jalihal, maar ook van andere organisatie in India en ver daarbuiten.

Dit heuglijke feit is gevierd met een online videobijeenkomst op Facebook. Met een aantal sprekers en video’s van de praktijk van projecten was het een geslaagde viering.

Steun Een Miljoen Bomen

Het tweede jaar (van vijf) staat op het punt te starten. Met 1.000 nieuwe deelnemers gaan we dit jaar wederom 200.000 bomen en struiken planten.

Elke bijdrage, klein of groot, is van harte welkom en draagt bij het aan het succes van dit mooie project.

Voor rechtstreeks doneren verwijzen we naar onze website: https://www.jalihal.nl/meteen-doneren-bomenproject

Wenst u eerst meer informatie te ontvangen of wilt u overleg over een bijdrage? Neem dan contact op via info@jalihal.nl