Wie een boom beschermt, zal beschermd worden

donderdag 31 oktober, 2019

Van alle kanten klinkt het: er moeten meer bomen komen.

In het Sanskriet bestaat een oud gezegde:

Vriksho Rakshati Rakshataha

Wie een boom beschermt, zal beschermd worden.

Stichting Jalihal is in 2018 gestart met het project: een miljoen bomen. Het duurt 6 jaar en in die tijd planten 5.000 boeren ieder 200 bomen en struiken op hun eigen grond. Ook tekenen zij ervoor die aanplant vijf jaar lang zorgvuldig op te kweken. Onder die bomen zal gaandeweg het microklimaat koeler worden, waardoor agrarische activiteiten weer toekomst krijgen. Vorig jaar is een pilot uitgevoerd door 110 boeren. Die pilot is geslaagd en heeft ook een aantal leerpunten opgeleverd. Die worden in het vervolg van het project toegepast.

Op 29 juni 2019 is het tweede deel van het project begonnen. 1.000 deelnemers gaan nu van start. Er is, tijdens de moesson van juni/juli, voldoende regen gevallen om met het aanplanten te kunnen beginnen. Nu is er tijdens de moesson van september/oktober al voldoende regen gevallen om het hele project van 2019 succesvol te kunnen uitvoeren. In de jaren 2020 t/m 2023 zullen ieder jaar 1.000 nieuwe deelnemers dit project herhalen.

Er wordt hard gewerkt. 5 kleine vrachtauto’s brengen steeds een mix van 120 boompjes en struiken naar de deelnemers die de gewassen meteen gaan aanplanten. Ze worden geholpen door medewerkers van YPS en door hun eigen familie en buren. De gaten waar de gewassen in worden geplant zijn vooraf al gegraven. Later kopen de boeren zelf nog 80 gewassen aan en die worden dan ook meteen geplant.

Transportbedrijven worden ingeschakeld, kwekerijen van teeltgoed zien ineens hun omzet stijgen. Er wordt in de regio organische mest verhandeld. Er zijn nu al 14 scholen in de regio die meedoen aan het project. Dat krijgt dus ook plaats in het onderwijs op die scholen. Er komt in de hele regio perspectief. Er doen dit jaar 950 boeren mee, 30 vrouwen uit onze oorspronkelijke doelgroep, 6 tempels en dus die 14 scholen.

Er wordt gewerkt alsof het leven er van af hangt; en dat is eigenlijk ook zo. Als dit project niet slaagt dan moet de helft van de boeren ieder seizoen 5 maanden verhuizen om elders suikerriet te gaan kappen. De klimaatverandering tekent zich hier niet alleen af, die slaat al hard toe. Minder regen, meer wind, hogere temperaturen en moessons die soms over gaan zonder voldoende regen achter te laten. Bomen planten is de enige manier om het tij te keren. Maar dan moeten het er wel veel zijn want anders werkt het niet.

Als u vragen heeft of tips: die zijn van harte welkom.