Crowdfunding verhalen

Vele handen maken licht werk

Vele handen maken licht werk

Vele handen maken licht werk

Posted by John Maharashtra on Monday, February 19, 2018

Kerstgroet 2017

Kerst 2017

This video is about Kerst 2017

Posted by John Maharashtra on Monday, February 19, 2018

Eerste vijf vrouwen in traject

Stichting Jalihal bouwt in India aan een veiliger toekomst voor alleenstaande vrouwen en hun kinderen. Sociale werkers ter plaatse geven voorlichting en mobiliseren twintig families die bereid zijn zich actief in te zetten voor de emancipatie van hun dochters. Twintig mooie stapjes in een beoogde maatschappelijke ontwikkeling. Op dit moment zijn vijf vrouwen zeker van een eigen stukje grond. Daarop kunnen ze een eenvoudig huis bouwen. Laxmi Dudhal uit het dorp Karewadi is het verst hiermee. Ze heeft van haar familie grond gekregen waarvan ze nu officieel de trotse eigenaresse is. Ze heeft al een fundering aangelegd (dankzij een recente donatie van €65 voor cement) en ze beschikt over de bouwmaterialen. Het bouwen kan beginnen!

We gaan beginnen!

De eerste huizen voor alleenstaande vrouwen in Jalihal kunnen gebouwd worden dankzij diverse acties en donateurs. Help mee, met vele steentjes bouw je een huis.

Kinderen tekenen hun droomhuis

Weet je nog van dat huizenproject van Stichting Jalihal? We zijn er even uit geweest om zaken goed te regelen. De kinderen proberen ondertussen hun droom te visualiseren.

Rieten hutten

De rieten hutten waar veel vrouwen nog in wonen zijn onveilig en primitief. In onze ogen zijn het hutten. De situatie van de vrouwen in onze doelgroep is de afgelopen jaren al aanmerkelijk verbeterd, maar de huisvesting is niet meegegroeid.

Hirabai Sagai's hut ging in vlammen op... maar niet haar toekomst!.

De hut van deze vrouw ging in vlammen op. YPS schoot op diverse manieren te hulp. De eerste nood werd gelenigd. Maar ook werd de gelegenheid gegrepen om, samen met haar familie, een betere toekomst voor haar te regelen. De familie schenkt haar grond voor een nieuw huis. YPS schenkt haar de materialen en helpt bij de bouw. Mee helpen, met een donatie, of het verspreiden van deze boodschap?

Voorbeeld in de praktijk

In India worden huwelijken gematched, families zoeken goede partners voor hun zoons en dochters. Voor een dochter heb je een bruidsschat nodig, zij gaat na het huwelijk bij de familie van haar man wonen. Zoons blijven bij hun ouders en hebben ook de taak voor hun ouders te zorgen. Dat kan soms conflicten meebrengen, maar ook vaak werkt het prima, de zorg voor elkaar. In een veranderende, moderne wereld waarin normen en waarden veranderen zie je daarvan ook de invloed in Jalihal. Meer vrouwen staan er alleen voor, zij worden weer afhankelijk van hun eigen familie of gemeenschap als hun man overlijdt of de relatie wordt beëindigd. Op de foto zie je een Boerderij waar een familie in woont, Opa, Oma, zoon en schoondochter met hun kinderen. In de hut rechts achter woont een vrouw met haar twee dochters en een zoontje. Door te werken op het veld en met de opbrengst van haar kippen kan zij een bijdrage leveren aan de familie. In en om het hutje moeten dus 4 personen leven: eten koken, slapen, huiswerk maken, wassen ........ Om in aanmerking te komen voor een huis, moet de familie meewerken. Ze moeten grond officieel afstaan aan de vrouw zodat het helemaal haar eigendom wordt. Daarnaast wordt gevraagd om hulp bij het bouwen, zoals gaten graven en stenen sjouwen.

Meer dan stenen alleen: duurzaam totaalconcept

Met crowdfunding haalt Stichting Jalihal geld op voor eigen huizen voor vrouwen in Jalihal. Een alleenstaande vrouw heeft in India traditioneel geen rechten en bezittingen. Onze partner in India doorbreekt deze traditie met een inmiddels beproefd concept. We geven vrouwen de materialen voor een huis en ondersteunen haar met de bouw. De voorwaarde is dat de vrouw 1,5 à 2 hectare grond krijgt van haar (schoon)familie, we bemiddelen in de gesprekken. Met een eigen huis en onderneming (bijvoorbeeld geiten, kippen, naaimachine) wordt de vrouw een volwaardige partij, die actief meedoet in de ontwikkeling van de familie. Ook de positie van haar kinderen verbetert hiermee aanmerkelijk. Een win-win situatie voor alle betrokkenen.

Gemetselde huizen... zo gewoon foor ons!

Met crowdfunding haalt Stichting Jalihal geld op voor eigen huizen voor vrouwen in Jalihal. De vrouwen werken vaak op hun eigen erf. Ze houden er bijvoorbeeld kippen of geiten. Daarmee is de rieten hut waarin ze wonen ook direct hun werkplek, opslagplek voor materiaal, schuilgelegenheid etc. Dat moet beter! Daarom bouwen wij huizen ter vervanging van deze hutten. Wil je ook helpen om de huizen tot stand te laten komen? Dan kun je ons project sponsoren of campaigner worden om ons verhaal te delen.

Pagina's