Uitvoeringsplan bomenproject

2018Omschrijving van de activiteitActor
Februari en maartPubliciteit (posters en banners), handleiding voor de boeren, radioprogramma’s maken en uitzendenYPS
Februari en maartBeschikbare acres bodemkundig onderzoeken en samenstelling bepalen van de te planten soorten (species)Dr. Patil en Dr. Jamadagni
Tot februariSelecteren van 5 boeren in elk van de 22 dorpenYPS + Dr’s
Jan. tot juniVoorbereiden van de bodem van elke acre110 boeren
Jan. tot juniInkopen van de benodigde materialen en plantgoedYPS en 110 boeren
Mei-juniHet samenstellen van de pootgoed-units (compost, mest, absorber en de jonge gewassen), per unit in een organische tasYPS, boeren en familie
Jan. Tot juniWatertanks 1.000 liter kopen en transporterenYPS en 110 boeren
Jan. tot juniStandaards voor watertanks, kopen, transporteren en/of maken110 boeren
Jan. tot juniPlaatsen van dripsysteemYPS en 110 boeren
Tot 31-12-‘18Bezoeken van Dr. Patil en Dr. JamadagniYPS + Dr’s
Tot 31-12-‘18Verzamelen, transport en toevoegen van organische meststoffen110 boeren
Tot 31-12-‘18Monitoring, bezoek aan boeren, rapportage, communicatie, coördinatie en reiskosten voor en door: 1 coördinator, 6 jonge rapporteurs, 3 leden van de staf, de 2 biologen en bezoekersYPS in samenwerking met velen

Bijzonderheden:

  • YPS heeft zelf een radio-zend-station en maakt radioprogramma’s voor elk project. Deze programma’s worden tweewekelijks uitgezonden. Alle deelnemers hebben een radio.
  • In geval van grote droogte liggen er verschillende scenario’s klaar om de schade zo klein mogelijk te houden. De ervaringen van de boeren, die hun gewassen tijdens eerdere droogtes het beste wisten te beschermen worden met alle deelnemers gedeeld.
  • Na 3 jaar zijn de eerste gewassen selfsupporting, want diep genoeg geworteld. Andere soorten doen er 4 of 5 jaar over.
  • YPS stelde al vast dat de boeren, die gaan meedoen, bereid zullen zijn om elkaar te helpen als dat nodig is. Wat dat betreft zal het project elk jaar toenemen in collegiale kracht.
  • De doctoren (we blijven hen zo noemen) hebben de soorten geselecteerd, die worden geplant. Bomen en struiken door elkaar heen, die in elkaars nabijheid kunnen aarden, zowel letterlijk als figuurlijk. Het zijn allemaal soorten die passen in het droge en hete klimaat en in de bodemgesteldheid. Ze passen ook in de geschiedenis van het landschap.